cro eng
Katalizator koji Vaše poslovanje može podići na višu razinu.

Kapitaliziranje

Kapitaliziranje

Rast društva može biti financiran vlastitim sredstvima (dobit prethodnih razdoblja), zaduživanjem, ili kapitalom vanjskog partnera, voljnog sudjelovati u financiranju razvoja u zamjenu za određeni udio u vlasništvu (joint venture fondovi, strateški investitori).

Vlastiti izvori omogućuju stabilan rast brzinom ostvarivanja dobiti. Kreditiranje je najkorišteniji oblik financiranja u RH, koji može ugroziti financijsku stabilnost društva. Ulaganje investitora će omogućiti financijsku stabilnost, ali i znatno brže ostvarivanje poslovnih planova.

Bez obzira na prednosti, takva ulaganja relativno su rijetka, i to prvenstveno zbog činjenice da poduzetnici ne vole ideju o puštanju potencijalnog investitora u vlasničku strukturu društva. Iz dva razloga: ne vole ideju o podjeli kontrole nad poslovanjem i boje se da će za sebe imati “manje” vlasništva.

Razumljivo je da ulaganje investitora za sobom povlači određene zahtjeve za kontrolom. No strah od gubitka vlasništva je apsolutno neopravdan, jer u ovom slučaju vrijedi pravilo “manje je više”.

Ovaj model nije za svakoga, a prije donošenja adekvatnih odluka treba proći zahtjevan proces procjene vrijednosti samog poslovanja i imovine, pripremiti poslovne planove i izračun potrebnih sredstava za financiranje, pripremiti due diligence postupak, identificirati i procijeniti moguće partnere i njihov doprinos poslovanju, prije pregovora napraviti procjenu osobnih ciljeva uvažavajući sve opcije i argumente, uključujući i one emocionalne.

Po završetku  procesa pravilno odabran partner može za društvo značiti veliki napredak. Naročito ako investitor svojim ulaskom ne donosi samo novac, već dodanu vrijednost u smislu iskustva, ekspertize, infrastrukture, znanja i pristupa tržištu, kao samo nekih mogućnosti.