cro eng
Vjerovali ili ne, banka može biti prijatelj!

Financiranje

Financiranje

Da, slažemo se s vama, na natjecanju u popularnosti banke definitivno ne bi dobro prošle. Ali stoji i da dobar odnos s bankom može biti jedan od vaših najvećih aduta ukoliko ga vješto balansirate. Naoružani znanjem i strateškim pristupom, s bankom možete uspostaviti odnos povjerenja, koji će značajno doprinijeti razvoju Vašeg poslovanja.

Počevši od samog zahtjeva za kreditiranje, zbog nejasnog,  zamršenog i dugotrajnog postupka odobravanja kako ga vide poduzetnici, suradnja s bankama najčešće rezultira frustracijom i nezadovoljstvom. Premda njihove zamjerke nisu uvijek bez temelja, obično su posljedica nerazumijevanja načina na koji banke procesuiraju zahtjeve za financiranje i doživljavaju klijenta.

Za kvalitetno donošenje odluka o financiranju banka mora imati dovoljno informacija o poduzetniku kako bi mogla brzo i cjelovito sagledati njegovo poslovanje i pripadajuće rizike. U tom procesu posao financijskog direktora je da:

  • izgradi odnos s ključnim zaposlenicima i višim razinama odlučivanja u banci,
  • cjelovito i redovito izvještava banku o svim bitnim segmentima poslovanja,
  • osigura vjerodostojne planove poslovanja,
  • dogovori  optimalne uvjete i strukturu financiranja,
  • bude informiran o novim bankovnim proizvodima i povoljnijim mogućnostima financiranja.

Izgradnjom obostranog povjerenja  banka se pretvara u partnera, a međusoban odnos time postaje poduzetnikova vrijedna imovina.