cro eng
Osnovni alat ako svoje poslovanje želite vidjeti jasno i pregledno.

Izvještavanje

Izvještavanje

Vozite li auto sa zaleđenim prednjim i stražnjim vjetrobranskim staklom, nećete stići daleko. Odmrzavanjem vjetrobranskih stakala, prednjeg i stražnjeg, odjednom ćete oko sebe vidjeti jasno i fokusirano, i najvjerojatnije sigurno stići na cilj svog puta. Isto je i s izvještavanjem.

Većina poduzetnika nema dovoljno razvijene procese i sustave (koji funkcioniraju) da mogu pratiti svakodnevne poslovne aktivnosti. Kada se zna pravo stanje poslovanja, u najmanju ruku postoji platforma na koju se mogu nasloniti odluke bazirane na činjenicama, a ne špekulacijama i sporadičnim evidencijama.

Poduzetnici uglavnom predugo čekaju na implementaciju primjerenog sustava izvještavanja. Koliko god rano izvještavanje bilo uvedeno, ono će stvoriti prednost pred konkurencijom i pružiti mogućnost rada u sigurnijem okruženju. Bez cjelovitih informacija, prikupljenih na pravi način, efikasnu analizu i planiranje nije moguće provesti. 

Izvještavanje je važno iz dva razloga: da znamo kako smo radili u prošlosti, te da na temelju prošlih podataka možemo kreirati viziju budućnosti. Većina poduzetnika ima urođenu sklonost prema optimizmu – to je naravno prednost, ali može biti i mana. Priprema preoptimističnih procjena može biti veoma opasno. Premda je postavljanje ambicioznih ciljeva jedan od ključnih dijelova uspjeha, samozavaravanje uvijek veoma brzo rezultira problemima s novčanim tokom.

Izvještavanje je jednostavno postupak bilježenja svih podataka bitnih za poslovanje i njihovo prezentiranje na različite načine, sve u cilju efikasne analize i donošenja zaključaka o slabostima i prednostima društva. Uspostavljanje sustava izvještavanja čini se komplicirano i teško, što je glavni razlog zašto ga poduzetnici izbjegavaju. S druge strane, odugovlačenje je dugoročno opasno za poslovanje. Vjerujte, ulaganje i težak posao oko implementacije sustava brzo će se isplatiti i spriječiti niz problema u budućnosti.

Dobro dizajnirano izvještavanje tajno je oružje svake uspješne poslovne priče, jer ako uspijete svoje poslovanje sagledati objektivno, razloženo na dijelove i s jasno definiranim interakcijama, slabostima i prednostima, postići ćete jasnoću potrebnu za donošenje ispravnih poslovnih odluka.